KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Eladósodnak az önkormányzatok

2008.04.11. 10:17 politikus

Miközben Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az önkormányzati testületek rossz gazdálkodását okolja a csőd közeli helyzetekért, addig a települések – többek között működésük fedezése érdekében – kötvényeken keresztül 270 milliárd forint hitelt vettek fel. Sok helyen az EU-s források lehívása is veszélybe került a forráshiány miatt, miközben az Új Magyarország program kommunikációjára ugyanannyi pénzt fordítanának, mint az idei uniós Önerő Alapra.

A bajba jutott önkormányzatok az inflációt is figyelembe véve több mint tíz százalékkal kaptak kevesebb forrást az előző évhez viszonyítva: megszűnt például a lakáshoz jutás települések általi támogatását szolgáló normatív hozzájárulás, a közoktatási feladatokra előirányzott összeg 26 milliárd forinttal lett kevesebb, miközben a személyi jövedelemadó helyben maradó része reálértéken is egyre kisebb lett. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) adatai szerint a szektor hivatalos hiánya a 2004. évi 16 milliárdról az idén 111 milliárd forintra növekszik, ez az összeg azonban nem foglalja magában a közép- és hosszú távú kölcsönfelvételeket, s az önkormányzatok tulajdonában álló vállalatok által felvett hiteleket sem. A számvevők szerint a települések követelései és pénzeszközei, valamint a rövid lejáratú kötelezettségeinek aránya 2001 óta egyre romlik, vagyis az eladható tulajdon csökken, míg a felvett kölcsönök összege ezzel párhuzamosan drasztikusan emelkedik.

Miközben Bajnai Gordon további racionalizálást vár el az önkormányzatoktól, s keddi meghallgatásán lényegében a testületek rossz gazdálkodását okolta a kialakult kedvezőtlen helyzetért, az önkormányzatok mintegy 30 százaléka önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került. A tarthatatlan helyzet kezelésére a minisztérium nem sokat tett – derült ki a tárcavezető tavalyi munkáját értékelő parlamenti szakbizottsági meghallgatásán: az önkormányzati törvény régen várt módosító javaslatát, amely szabályozná a kötvénykibocsátás és eladósodottság feltételeit, még nem is tárgyalja a parlament, s mindössze négy (!) önkormányzat ellen folyik most adósságelrendezési eljárás.

Az idei költségvetésben 44 milliárd forinttal kevesebb szerepel az átengedett személyi jövedelemadó (szja) és a helyi önkormányzatok fejezetben, mint 2007-ben: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adott település lakosai által befizetett szja-nak pusztán a töredék része jut el szabad felhasználásban az önkormányzathoz. Nem jobb a helyzet a címzett és céltámogatások esetében sem: itt 4,5 milliárddal marad el a tavalyi büdzsében elfogadott összeg az idei lehetőségektől. A pántlikázott, vagyis az úgynevezett kötött felhasználású források az előző évhez képest reálértéken szintén csökkennek. Idetartozik a közoktatási feladatok támogatása, amelyre 8,8 százalékkal kevesebb pénz jut, reálértéken pedig kisebb a szociális feladatok ellátására kapott keret is. A fejlesztési feladatokra elvileg rendelkezésre álló mindhárom forrás összege mérséklődik.

Forrás: kdnp.hu

1 komment

Címkék: önkormányzatok

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr66420923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.12. 16:42:09

Részletek az Emberi Jogok Egyetemes Humaista Világszövetségének tanításainak összefoglalásából amelyek korunk egyik fő problémájára mutatnak rá:

A KATOLICIZMUS BŰNE

2123 § Kortársaink közül sokan egyáltalán nem fogják föl a bensőséges és éltető kapcsolatot a Józan Ésszel, vagy kifejezetten elutasítják, ezért a katolicizmus korunk legsúlyosabb tényei közé kell sorolni.

2124 § A katolicizmus elnevezés nagyon különböző jelenségeket takar. Gyakori formája a gyakorlati idealizmus, mely az ember szükségleteit és igényeit a katolikus egyház érdekeinek korlátjai közé szorítja. Az katolicista idealizmus hamisan úgy tekinti az embert, mint aki csak a bibliai SánánIsten nevezetű mítoszalak célja és játékszere lenne. A mai katolicizmus másik mai formája az ember fölszabadulását a halottak föltámadásától várja, "és hangoztatja, hogy a humanizmus természeténél fogva állja útját ennek a fölszabadulásnak, mert ezt csak egy bugyuta zombi történetnek tartja"

2125 § A katolicizmus, amennyiben elutasítja vagy tagadja a Józan Ész létét, bűn a logika erénye ellen....

2126 § Az katolicizmus gyakran az emberi autonómia hamis fogalmára épül, s erre hivatkozva eljut a Józan Észtől való függés tagadásáig. Valójában a Józan Ész elismerése soha nem ellenkezik az emberi méltósággal, "mivel e méltóság Józan Észben alapszik és válik tökéletessé"

2140 § A katoliciumus, amennyiben tagadja vagy elutasítja a Józan Ész létét, bűn az első parancsolat ellen. Ami így szól: Uradat, Józan Eszedet imádd, és csak neki szolgálj!

A Humanizmus magatartása az Katolicizmussal szemben

21. § A Humanizmus , hűségesen a Józan Észhez és az emberhez, nem tehet mást, mint hogy fájdalommal, de teljes határozottsággal elítélje, miként korábban is tettexxiii ezeket az ártalmas tanításokat és cselekedeteket, melyek ellentmondanak az értelemnek és az általános emberi tapasztalatnak, az embert pedig megfosztják veleszületett méltóságától.

vilagnezet.blog.hu/2010/12/12/a_katolicizmus
süti beállítások módosítása