KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Mentelmi ügyek - becsületsértés, rágalmazás, közlekedési vétség, adócsalás I.

2007.07.20. 19:28 politikus

17 mentelmi ügyet tárgyalt a T. Ház a Gyurcsány-kormány egy esztendei regnálása alatt. 13 országgyűlési képviselőt érintett mindez, néhányukat többször is. Két kivételtől eltekintve, mentelmi jogukat megőrizték. Miként Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Megtörtént, nem is egyszer: többen voksoltak arra, hogy függesszék föl a képviselő mentelmi jogát, ez a többség azonban kevésnek bizonyult hozzá, lévén a mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.


KÉPVISELŐ

FELJELENTÉS TÁRGYA HATÁROZAT
Dr. Bőhm András (SZDSZ)rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Császár Antal László (Fidesz)adócsalás és más bűncselekményekmentelmi jog felfüggesztve
Juhászné Lévai Katalin (MSZP)köztörvényes bűncselekményfelfüggesztés elutasítva
Dr. Kerényi János (Fidesz)rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)becsületsértésfelfüggesztés elutasítva
Kuzma László (KDNPrágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Lasztovicza Jenő (Fidesz)becsületsértés, rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Dr. Lázár János (Fidesz) közúti baleset gondatlan okozásamentelmi jog felfüggesztve
Dr. Lázár János  (Fidesz)rágalmazás felfüggesztés elutasítva
Meggyes Tamás (Fidesz)gyorshajtásmentelmi jogáról lemondott
Dr. Salamon László (KDNP)gyorshajtásfelfüggesztés elutasítva
Sándor István (MSZP)becsületsértésfelfüggesztés elutasítva
Tasó László (Fidesz)rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Tasó László (Fidesz)becsületsértés és rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Tasó László (Fidesz)becsületsértés és rágalmazásfelfüggesztés elutasítva
Tóth József (MSZP) kiismerhetetlen tényállásfelfüggesztés elutasítva


A legrangosabb méltóság egyikéről szóló döntés volt: az Országgyűlés arról szavazott, hogy felfüggeszti-e vagy sem Lomnici Zoltánnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és a Legfelsőbb Bíróság elnökének a mentelmi jogát. A Veszprémi Városi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását. A feljelentő a Veszprémi Városi Gyámhivatal eljárását sérelmezve kifogásolta a Somogy Megyei Bíróság elnökének, pereivel kapcsolatos nyilatkozatát. „Ilyen Avh-s szemlélettel fellépni csak az OIT (Országos Igazságszolgáltatási Tanács -szerk.) segítségével, támogatásával és közreműködésével lehet. Ezért felelős annak elnöke is." Az eljáró bíróság eme közvetett utalás alapján kérte az Országgyűlés döntését a Legfelsőbb Bíróság elnöke mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában.

A mentelmi bizottság az ügyet a 2007. június 18-ai ülésén tárgyalta. Dr. Lomnici Zoltán előadta, hogy a feljelentőt nem ismeri, vele semmilyen kapcsolata nem volt, levelet vele sem az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, sem a Legfelsőbb Bíróság elnökeként nem váltott. A mentelmi bizottság az összes körülményének mérlegelése után megállapította: „a feljelentő és a feljelentett között éppen a bírói függetlenség okán is, döntési, illetve eljárási kapcsolat nem áll fenn, ezért a feljelentés kifejezetten zaklató jellegű, amely alkalmas az érintett közjogi méltóság tekintélyének minden alapot nélkülöző lejáratására, és ezzel felelősségteljes munkájának megzavarására.” Mindezek alapján a mentelmi bizottság a feljelentést „a joggal való visszaélés jogállamban való tipikus esetének” minősítette, azért azt a javasolta az Országgyűlésnek, hogy Lomnici Zoltánnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, és a Legfelsőbb Bíróság elnökének a mentelmi jogát „az adott ügyben” ne függessze fel. A T. Ház megfogadta a mentelmi bizottság tanácsát: 318 nem szavazattal (szórványos taps a kormánypártok soraiból.), 1 tartózkodás mellett Lomnici Zoltán mentelmi jogát nem függesztette fel.

***

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását dr. Bőhm András (SZDSZ) mentelmi joga a felfüggesztése tárgyában. Képviselőtársa, dr. Kupper András (Fidesz) jelentette fel rágalmazás vétsége miatt. A feljelentés szerint a 2006. évi országgyűlési választásokat megelőzően dr. Bőhm András erdélyi fiatalokat kért fel, hogy számára ajánlószelvényeket gyűjtsenek. Emiatt egy választópolgár kifogást terjesztett elő. A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy dr. Bőhm András megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Ezt követően dr. Bőhm András a Magyar Televízió 2006. március 9-ei Nap-kelte című műsorában többek között kijelentette: "Én azt hallottam ezektől az erdélyi fiataloktól, hogy ugyanabban a lépcsőházban találkoztak erdélyi fiatalokkal, iskolatársaikkal, akik Kupper Andrásnak, a Fidesz ottani képviselőjelöltjének gyűjtenek. Nyilván odahaza ezt elmesélték. Mi azt gondoltuk, hogy ebben nincs jogszabálysértés, jópofa történetnek tartottuk, Kupper András is jópofának tartotta. Ő feljelentett engem. Azóta persze vannak adataink, hogy Budapest nagy részében gyűjtöttek a Fidesznek, és mi ebben nem találunk semmi rendkívülit. Pontos adataink vannak".

A mentelmi bizottság az ügyet 2006. július 11-ei ülésén tárgyalta. Bőhm András hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, de álláspontját írásban részletesen kifejtette. Ezek szerint a Fővárosi Bíróság ítéletét tudomásul vette, de „azokat vitatja, kifogásait fenntartja.” Az idézett sérelemmel kapcsolatban pedig hangsúlyozta: „természetesen” nem azt állította, hogy erdélyi fiatalok segédkeztek a választási eljárásban Kupper Andrásnak, hanem azt, hogy neki ezt saját segítői, kampánystábja tagjai mondták; a közlés valódiságát ellenőrizni nem volt módja, de nem is volt oka kételkedni a tájékoztatás hitelességében. Kérte a bizottságtól: ne javasolják a mentelmi jogának felfüggesztését, mivel, véleménye szerint, kijelentésével nem csorbította a feljelentő becsületét.
A mentelmi bizottság kormánypárti képviselőinek álláspontja szerint a két közszereplő, országgyűlési képviselő egymás közötti ügye nem terjed túl a politikai vita keretein, ezért nem indokolt a mentelmi jog felfüggesztése. Az ellenzéki képviselők szerint viszont dr. Bőhm András törvénysértéssel vádolta Kupper Andrást, és ez egyértelműen becsületsértés. Ennek ellenére nem javasolták a mentelmi jog felfüggesztését. Az Országgyűlés 1 igen szavazattal, 326 nem ellenében, tartózkodás mellett Bőhm András mentelmi jogát nem függesztette fel.

***

Császár Antal László ellen, 2004. augusztus 30-ai vádirat alapján büntetőeljárás folyt adócsalás és más bűncselekmények vádjával a Szerencsi Városi Bíróságon. Időközben azonban országgyűlési mandátumot szerzett, így a Szerencsi Városi Bíróság az Országgyűléstől kérte hogy az adott ügyben függessze fel Császár Antal László mentelmi jogát. A mentelmi bizottság június 21-én tárgyalt róla, ahol a képviselő bejelentette: ő maga is kéri a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné „ezt az ügyet tisztázni.” Mentségére fölhozta még: érzése szerint azért is folyik ellene eljárás, mert a pálinkafőző szövetség tagjaként, tisztségviselőjeként jelentős mértékben fellépett az érdekek védelmében. A T. Ház méltányolta Császár Antal László kérését: 300 igen, 6 nem, és 7 tartózkodás kíséretében felfüggesztette a mentelmi jogát.

***

Dr. Kerényi János (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését a Budai Központi Kerületi Bíróság kérte. Dr. Szabadkai József tett feljelentést ellene, rágalmazás vétsége miatt. A feljelentő szerint dr. Kerényi a személyét érintő valótlan, becsületét sértő tényállításokat tett a Bácsalmási Agráripari Rt. privatizációjával kapcsolatosan, melyek megjelentek a Duna Televízió teletextjén 2005. január 9-én.
A mentelmi bizottság az ügyet 2006. június 21-i ülésén tárgyalta. Álláspontjuk szerint Dr. Kerényi János a véleményét fogalmazta meg az agrárprivatizáció egy konkrét esetével kapcsolatban. "A kifogásolt kijelentések a cég jó hírnevét valóban ronthatják, a szövegben kifejezett becsületsértő, rágalmazó kitételek azonban nem szerepelnek." Egyetértettek abban, hogy elsősorban a polgári eljárás keretébe tartozó személyiségi jogi per hozhat megnyugtató megoldást, semmint az ügy büntetőjogi útra történő terelése. Mindezek alapján a bizottság a mentelmi jog felfüggesztésére előterjesztett indítványt 5 nem és 4 tartózkodó szavazattal elvetette. Az Országgyűlés - 10 igen szavazattal, 260 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett 43 tartózkodás mellett - is hasonlóan cselekedett.

***

A Veszprémi Városi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását dr. Kovács Zoltán (Fidesz) mentelmi joga felfüggesztése tárgyában. Ellene Forsthoffer Ferenc pápai lakos tett feljelentést becsületsértés vétsége miatt. A feljelentő szerint dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Pápa város polgármestere személyét érintő becsületsértő kijelentést tett a június 15-ei közmeghallgatáson. A mentelmi bizottság az ügyet 2006. november 28-ai ülésén tárgyalta. A bizottság az eset összes körülményének mérlegelése és a magánvádas mentelmi ügyekben követett eljárások alapján arra a következtetésre jutott, hogy a sérelmezett kijelentés nem lépte túl a politikai véleménynyilvánítás szokásos kereteit. Mindezek alapján a mentelmi bizottság azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy dr. Kovács Zoltán mentelmi jogát ne függessze fel. A javaslat meghallgatásra talált: az Országgyűlés 2 igen szavazattal, 311 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett Kovács Zoltán mentelmi jogát nem függesztette fel.

***

A Kaposvári Városi Bíróság kérte az Országgyűlés állásfoglalását Kuzma László (KDNP) mentelmi jogának felfüggesztését. Győrvári Imre tett feljelentést ellene rágalmazás vétsége miatt. A feljelentés szerint "Kuzma László országgyűlési képviselő különböző médiumok előtt azt állította, hogy Budai Juditot bántalmaztam azért, mert a Fidesznek gyűjtött kopogtatócédulákat. Kuzma László kijelentései megjelentek a Duna TV-ben, az RTL Klub Híradójában, a barcsi televízióban és a pécsi televízióban is. A nevem ugyan nem jelent meg, de mindenki tudja, hogy rólam van szó." A mentelmi bizottság az ügyet 2006. július 11-ei ülésén tárgyalta. Kuzma László elmondta: az általa előadottak az azóta közlekedési balesetben elhunyt Budai Judit közlésein alapultak. Nevet, ahogy az a feljelentésből is kiderül, nem említett. A mentelmi bizottság az ismertetett tényállás alapján - különösen arra tekintettel, hogy a képviselő a feljelentő nevét nem említette - azt javasolta, hogy Kuzma László mentelmi jogát ne függesszék fel. A T. Ház 326 nem szavazattal, igen szavazat nélkül, 4 tartózkodás mellett a javaslatot elfogadta.

Forrás: kdnp.hu

1 komment · 2 trackback

Címkék: mentelmi jog

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr76122089

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: imagenes de amor de buenas noches 2018.09.01. 15:06:58

dra lexile conversion - 10mg ir adderall drug test

Trackback: descargar imagenes gratis para celular samsung 2018.01.14. 21:29:20

Sörfesztivál a Gellértben - Ilyen volt az első téli sörfesztivál - Sörtúra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Novák Kitty · http://www.vallalkozokszovetsege.hu 2008.11.28. 02:41:46

November a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (KGFB) cseréjének hónapja. Mit kezdene, ajándék tízezrekkel? Cserélje sokkal olcsóbbra, számolja ki és váltson: www.galaxy-card.com/edm.html www.galaxy-card.com/casco.html

Szintén itt kötheti meg vagy cserélheti le jelentős kedvezménnyel Casco biztosítását. Gondoljon családjára és cége munkatársaira is. Biztos örülnének évente 5-25 ezer Forint megtakarításnak.Ne feledje, a lízingelt kocsiknál is cserélheti méregdrága casco és kötelező biztosítását.(csak utólag jelentse majd be, bankjának)

Ingyen szeretné hívni mobilon családját, munkatársait, partnereit? Holnaptól megteheti, ha csatlakozik a VSZ- hez és a flottáihoz, bővebben: www.galaxy-card.com/mfd.html


Szeretne 1880,-Ft/ hó-ért korlátlan ADSL Internet szolgáltatást? Cafetéria jeggyel is fizethető, akár a munkatársaknak is, adómentesen. Csatlakozzon flottánkhoz: www.businesstelecom.hu/vsz


Sokat fizet az áramért? Magas a gázszámlája? Csatlakozzon a Vállalkozók Szövetségéhez és takarítson meg 10-18%-ot/év. Olcsóbb gáz és áram: www.galaxy-card.com/aram.html


Minden könyvet kedvezménnyel vásárolna? VSZ könyv flotta, minimum 21% kedvezménnyel: www.galaxy-card.com/konyv.html


JÖN! JÖN! JÖN! Műholdas televízió előfizetés, VSZ tagoknak, családjuknak és alkalmazottaiknak a főváros környékén, 89 digitális csatorna: 4990,-Ft.Ellenőrizze, most mennyit fizet!
Érdeklődni lehet: e-mail: info@galaxy-card.com

Magyar vagy külföldi céget alapítana, olcsón? VSZ flotta kedvezménnyel? Magyar cég egy nap alatt, már 99.900 Ft-tól.(minden költséggel) www.galaxy-card.com/cegalapitas.html


Spórolni szeretne? Önt is várja, a Vállalkozók Szövetsége: www.vallalkozokszovetsege.hu , www.galaxy-card.com


TOLMÁCS, FORDÍTÓ, NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁTOR
Angolul anyanyelvi szinten beszélő, sokoldalúan képzett szakember nemzetközi kommunikációval kapcsolatos megbízást keres.
Vállalom cégek angol nyelvű levelezési feladatait, üzleti szövegek fordítását, lektorálását valamint a külföldi partnerrel való szóbeli kapcsolattartás lebonyolítását.
Vállalom továbbá angol nyelvű cikkek, tanulmányok, kiadványok, egyéb publikációk fordítását valamint tolmácsolási feladatok lebonyolítását
Végzettség:
1. Budapesti Gazdasági Főiskola, Külkereskedelmi Főiskolai Kar, Nemzetközi kommunikáció szak
2. Veszprémi Egyetem, Angol Nyelv és Irodalom Szak
e-mail: kovacs.atesz@vipmail.hu
-------------------------------------------------------------------------------------
Add tovább, kérlek: Zongora, pianínó és orgona tisztítást, javítást, hangolást, értékbecslést vállalok!
Ne tanuljon hamis hangszeren gyermeke! Tapasztalatom szerint, ha egy gyerek elhanyagolt,
rosszul beállított vagy hamis hangszeren kezd el tanulni, sajnos nem jut messzire a zene világában.
Pedig a zene akkor is nagyon fontos az életünkben, ha nem rendelkezünk művészi ambícióval.
A zene kikapcsol a mindennapi stresszből, testi-lelki készségeinket fejleszti és örömöt okoz.

10% kedvezménnyel rendbehozom hangszerét (tisztítás, javítás, hangolás)!!
27 év szakmai tapasztalat - gyors "diagnózis" - pontos munkavégzés!
Szaktanácsadás, állapotfelmérés hangszervásárlás vagy eladás előtt!
Elérhetőségem:
Telefon: 0670/422 48 56
E-mail: szucsak.janos@freemail.hu
-----------------------------------------------------------------------------------

Friss híreink:

A PROFIT ADÓ-EXPÓ célja, hogy minden gazdasági szereplő számára megfelelő fórumot biztosítson, lehetőséget kínálva ezzel a partnerek, a szakértők számára a közvetlen találkozásra.
Célja továbbá, hogy minden évben a legfrissebb információkkal szolgáljon, a döntéshozó hivatali szervek és a szakmai cégek felkészült előadása, illetve bemutatkozása által. Mindez reményeink szerint hosszútávon egy tudatosan, igényesen működő gazdasági életet eredményez.

Helyszín: ECC Europa Congress Center

Időpont: 2008. november 25-27.

****
süti beállítások módosítása