KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

A roma elit nagy része korrupt

2008.01.19. 14:57 politikus

Egyre több riasztó hírt hall a lakosság olyan cigány bűnelkövetőkről, akik életet ontanak ki vagy testi épséget veszélyeztetnek országszerte. Ezt mind gyakrabban lovagolják meg rasszizmussal operáló politikai csoportok, de reális felvetések is hallatszanak: mit tesznek a cigány vezetők a helyzet javításáért a maguk posztján? Az adott kisebbség két közéleti személyisége szól hozzá a jelenséghez.

Csík Tamás, a C-Press Hírügynökség főszerkesztője:
– Először is elutasítok minden olyan megközelítést, amely a cigányokkal kapcsolatban általánosít. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon magyar állampolgárként, a magyar demokrácia törvényei szerint élek, és az utóbbit várom el mindenkitől nemzeti és etnikai hovatartozás nélkül. De abba, hogy sok valós hír kapcsolódik negatívan a cigány közösség egyes tagjaihoz, kétségtelenül belejátszik, hogy a roma politika hiteltelenné vált. Szinte nincsenek olyan vezetők, akikre a cigány etnikai közösség mint példaképekre fel tudna nézni. Sőt, a roma politikai elit 99 százaléka önös érdekeket szolgál és korrupt, lásd romaholokauszt-kárpótlás, lakásépítési program, pénzügyi anomáliák a kisebbségi önkormányzatnál… Sokan az Országos Cigány Önkormányzatban (OCÖ) teljességgel elfelejtik, honnan jöttek, hogy úgy mondjam, nem kívánnak azonosulni a leszakadó cigány társadalommal. Ellenben dörgölőznek a nagypolitikai elithez, eltanulva tőlük a megtollasodás minden fortélyát. Ezt a c-press.hu kíméletlenül és folyamatosan tárja a nyilvánosság elé. Hiszen amíg a cigány képviselők nem nőnek fel ahhoz, hogy az érdekképviselet szinte teljes mértékben rájuk testálódik, addig a cigány telepeken vagy a dzsumbujban élőkön nem lehet számon kérni, hogy integrációjuk a többségi társadalomhoz makacsul nem következik be. Mindezért támogatom a KDNP friss kezdeményezését, hogy jöjjön létre társadalmi párbeszéd.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője:
– A magyar társadalom egésze válságban van, a legtávlatibb cél sokaknak mindössze a túlélés. A roma közösségnek eleve semmi tartaléka nem volt a túléléshez, hiszen amíg a rendszerváltozás be nem következett, szinte teljes egészében foglalkoztatott volt, azóta szinte teljes egészében munkanélküli lett. Nem véletlen tehát, hogy döntő részben a társadalom legszegényebb rétegéhez tartozik, mint ahogy az sem, hogy az egyes leszakadó csoportok elkeseredésükben hajlamosak egymást okolni a kialakult helyzetért. Az OCÖ mégis azt kéri mindenkitől, utasítsa el, hogy a közgondolkodásba visszakerüljön a kollektív bűnösség és az egybeírt „cigánybűnözés” fogalma. Látnivaló: a cigányságon belül felnőtt egy olyan generáció, amely oktatásból a legrosszabbat kapta, és eleve kimaradt a foglalkoztatásból. Kilátástalan helyzetükért azok a fő felelősök, akik az eddigi, csak a nyomor vámszedőinek, élősködő szervezeteknek kedvező romaprogramokat hozták létre, illetve azok a döntéshozók, akik nem hallották meg a mélyszegénységből folyamatosan hangzó segélykiáltásokat. A megoldás csakis az integráció lehetne. Demagógia mindent az anyagilag és jogosítványok terén is eléggé eszköztelen OCÖ-n és annak elnökén, Kolompár Orbánon számon kérni. A cigány önkormányzatiság csak akkor tud hatékonyabb szabályozó és közösségszervező szerepet betölteni az etnikai közösségen belül, ha tevőleges és egyenrangú partnerre talál a kormányban, de a települési önkormányzatokban, a civil szférában és az egyházakban is.

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kisebbségek

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr13374328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása