KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Miből élnek meg a nyugdíjasok?

2007.09.20. 11:51 politikus

A kormánynak át kell gondolnia, hogy az elkövetkezendő hetekben-hónapokban milyen átcsoportosítást végez a költségvetésben, és milyen pluszkiegészítést ad a nyugdíjasoknak. Természetesen egy közép- és hosszú távú gondolkodásra is szükség lenne az országban. Van megoldás! Ennek érdekében a Kereszténydemokrata Néppárt benyújt egy olyan törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon kiszámítható, biztonságos és fenntartható legyen. Ehhez keres partnereket..!

Miből élnek meg a nyugdíjasok? - meditált napirend előtti felszólalásában a T. Házban Soltész Miklós. A kereszténydemokrata képviselő csokorba gyűjtötte a gondokat-bajokat:

- Azok a nyugdíjasok és azok az emberek, akik nyugdíj előtt állnak, nyugodt, kiszámítható és biztonságos évekre számítanak, illetve szeretnének számítani. Sajnos azt kell mondanom, hogy az elmúlt évek rossz gazdasági döntései, rossz törvénykezési döntései következtében ez a nyugodtság, ez a kiszámíthatóság és ez a biztonság veszített a legtöbbet az értékéből. Túl azon, hogy az alapvető élelmiszerek árai, túl azon, hogy az alapvető energiaárak és a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árai jóval mértéken felül emelkedtek, az elmúlt hónapok, egy év intézkedési során olyan váratlan terheket kaptak még a nyugdíjasok, amelyekre nem számítottak, (vizitdíj, a kórházi ápolási díj, a gyógyszereknél a dobozdíj, a legújabb a szociális törvény módosítása kapcsán a nyugdíjasotthonba való bejutás nehézségei, stb.)

- Mindannyiunk előtt ismert az, hogy jelenleg 8-8,5 százalékos inflációt vár a Statisztikai Hivatal. Ezzel szemben szintén a KSH legfrissebb adata, hogy a nyugdíjas-infláció már a 11,7 százalékot is meghaladta, sőt bizonyos számítások szerint jóval fölül fogja múlni, lehet, hogy a 14 százalékot is eléri. Miért is - kérdezhetjük ezt -, miért van ez az óriási nagy különbség, és miért sújtja sokkal jobban ez az infláció őket? Egyszerűen azért, mert mások a nyugdíjasok vásárlási szokásaik, mások a költségkiadásaik. Néhány dolgot hadd emeljek ki: a lakhatási költségekre 38 százalékot költenek, a gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre 22 százalékot, míg élelmiszerre 27 százalékot. Ez azt jelenti, 100, azaz 100 forintból 87 forintot költenek energiára, gyógyszerekre, élelmiszerekre és nem azokra a műszaki eszközökre, amelyeket egyébként ugyanúgy beszámítanak a másik, a nem nyugdíjas inflációs kosárba. Éppen ezért azt kell mondanom, hogy az a tervezett 2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés, ami novemberben várható és amit beígértek a nyugdíjasoknak, messze nem fogja fedezni a kiadásaikat, messze nem fogja azokat a gondokat megoldani, amelyek sújtják őket az utóbbi hónapokban és hetekben.

- Azonnali beavatkozásra van szükség, hisz „csak” a Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly július óta - tehát a legfrissebb áremelések, amik be fognak következni, még nincsenek benne -, egy év alatt 52 százalékkal emelkedett a gáz ára, a távhő ára 40,6 százalékkal, az elektromos energia ára több mint 21 százalékkal, az élelmiszerek ára 11 százalékkal. Mindez már önmagában is indokolja a gyors beavatkozást és a magasabb támogatást. A kormánynak át kell gondolnia tehát, hogy az elkövetkezendő hetekben-hónapokban milyen átcsoportosítást végez a költségvetésben, és milyen pluszkiegészítést ad a nyugdíjasoknak.

- Természetesen egy közép- és hosszú távú gondolkodásra is szükség lenne az országban. Van megoldás! A Kereszténydemokrata Néppárt, éppen ezért, a közeljövőben benyújt egy olyan törvényjavaslatot. Célja, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon kiszámítható, biztonságos és fenntartható legyen. A Kereszténydemokrata Néppárt ehhez keres majd partnereket önökben..!

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr19171234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása