KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Példátlan biztonsági intézkedések mellett ünnepel a főváros

2008.03.15. 17:43 politikus

Kettős kordonok mögött kezdődtek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc állami megemlékezései. A Múzeumkertben tartott állami ünnepségen, a tavalyihoz hasonlóan az idén sem beszélt senki a kormány nevében, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig már el sem ment a rendezvényre.

Ma reggel a parlament körüli kordonokat kitolták a Honvéd utcáig, és hermetikusan lezárták a Kossuth tér környékét. A rendőrség lezárta az Erzsébet hidat, a Lánchidat, a Roosevelt teret és a Kossuth térre vezető Alkotmány utca egy részét is. A lezárt hidakon csak a BKV buszai haladhatnak át. A főváros több pontján megváltozott a forgalmi rend, korlátozták a közlekedést.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezései a hagyományoknak megfelelően délelőtt 10 órakor, katonai tiszteletadás mellett, a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vették kezdetüket. Az eseményen Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vett részt. A rendezvényen jelen voltak a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, és a diplomáciai testület tagjai.

A ceremóniára érkezők csak a Vértanúk terén felállított két beléptető kapun, a csomagok és a ruházat átvizsgálása után juthattak be a Kossuth térre, de csak a villamos síneknél felállított kordonig engedték őket. Ezzel a lehetőséggel azonban az ünneplők nem kívántak élni, a politikusokon kívül más ugyanis nem vett részt az ünnepségen. A külső kordonnál viszont kétszáz tüntető kormányellenes jelszavakat skandált, ők azonban nem akartak átlépni a fémdetektoros vizsgálókapun. Az ünnepség végén a 250-300 demonstráló elvonult, de a hírTV tudósítójának megerősítették: végig fogják kísérni az állami rendezvényeket. A Múzeum kerthez indultak, onnan pedig a Petőfi szoborhoz készültek.

A Fővám tér felé elhaladó tömeget óriási rendőri kíséret követte a Kálvin térig, ahol szintén jelentős rendőri készültség fogadta őket. A helyszínen több tábla arról tudósította a járókelőket, hogy mit lehet, és mit nem lehet bevinni a megemlékezések helyszínére. Kereplőt és sípot például nem. Az MNO tudósítónknak egy In-Cal Security-s biztonsági őr elmondta: aki azt kiabálja, hogy „Gyurcsány takarodj”, azt kiemelik. A helyszínen „könnyen felismerhető” civil ruhás rendőrök is voltak.

A hírTV helyszíni tudósítója jelentésében arról számolt be, hogy az In-Cal Security emberei a Nemzeti Múzeumnál még a félliteres műanyagpalackok tartalmát is ellenőrizték. A becslések szerint csupán 800-900 ember volt jelen a Múzeum kertben, de a biztonsági őrök őket is szigorúan ellenőrizték, mindenkinek megnézték a táskáját. A Múzeum kerti rendezvényen egyetlen politikus sem szólalt fel.

A BRFK közlése szerint délig négy embert állított elő a rendőrség Budapesten. Az Erzsébet híd Petőfi-szobor felőli részét kordon zárja, a szobor környékét a kordonon bontott „kapun” keresztül lehet megközelíteni.

Demszky Gábor 13 óra után néhány perccel kezdte meg beszédét március 15. eszméjéről, ugyanakkor pontosan nem lehetett érteni a hangzavar miatt, a főpolgármester szavait, mert a jelenlévők folyamatosan jelszavakat skandáltak. A több száz fős tömeg nagy része - szemmel láthatóan - egyáltalán nem szimpatizált Demszky Gáborral.

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nemzeti ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr49382252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása