KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Több a regisztrált munkanélküli, mint amit a KSH kimutat

2007.08.06. 10:56 politikus

Több mint 130 ezer fővel több a regisztrált munkanélküli Magyarországon, mint amennyit a KSH kimutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkanélküliekre vonatkozó adata egyes megyékben megegyezik a magukat a munkaügyi intézményrendszernél regisztráltató álláskeresők létszámával, más megyékben viszont a regisztrált létszám akár a kétszeresét is eléri a KSH által közöltnek.

Például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a regisztrált létszám 50 ezer volt, a KSH-adat pedig 30 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem 61 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma, a KSH-felmérés szerint viszont a munkanélküli létszám 32 ezer. Még nagyobb a különbség Nógrád megyében, ahol a két adat 16 ezer illetve 7 ezer.

A 2007 márciusára vonatkozó országos regisztrált létszám 454 ezer volt, az első negyedéves KSH munkanélküliségi létszám 316 ezer. Azaz, a munkanélküliek száma körülbelül 143 százaléka volt annak, mint amit a KSH közzétett.

Az egyik magyarázat szerint ott, ahol magas a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek közül többen válaszolnak úgy a KSH kérdezőbiztosainak, hogy nem keresnek rendszeresen és aktívan munkát. Ezért a KSH-statisztika nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között szerepelteti ezeket a személyeket. Az adatok közötti eltérést jelentheti az is, hogy a regisztrált álláskeresők adatai mindig egy adott hónap zárónapjának létszámára vonatkoznak, a KSH-adatok pedig a három hónapnyi időszak átlagára.

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika munkaügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr92170138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása