KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Még nincs vége!

2008.03.10. 14:53 politikus

A vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlését eredményező népszavazás hullámai természetesen a Tisztelt Házban tetőznek. A Fidesz és a KDNP már hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket pótolni lehessen. A kormány is hasonlóan cselekszik, azzal a különbséggel, hogy „azt a bevételt, amit a népszavazás elvett, a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában visszapótolni.”

A Fidesz és a KDNP előterjesztését Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Mikola István, Pokorni Zoltán és Varga Mihály jegyzi. A javaslat első része rendelkezik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, a második pedig a 2008-as költségvetés módosításával arra tesz indítványt, hogy az emiatt kieső bevételeket idén több minisztérium kommunikációs és marketingforrásaiból fedezzék. A javaslat harmadik része a Szerencsejáték Zrt.-nek játékadó címén a költségvetésbe befizetett 41 milliárd forintjából 11 milliárdot a felsőoktatási, 30 milliárdot pedig egészségügyi fejlesztésekre fordítana.

A kormány – tudomásul véve a népszavazások eredményét – szintén kezdeményezi a vizitdíjra és a kórházi napidíjra, valamint a tandíjra (képzési hozzájárulásra) vonatkozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezését - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este az Országházban. Hangsúlyozta: „Azt a bevételt, amit a népszavazás elvett, a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában visszapótolni.”

Három esztendőn át készült, januárban lépett hatályba, de már most több ponton módosítják a több sebtől vérző áfatörvényt. A Pénzügyminisztérium a múlt héten nyújtotta be az Országgyűléshez az idei első adócsomagot, amelyben az áfatörvényen kívül az adózás rendjéről szóló törvényen is korrekciókat hajtanak végre. Az adócsomag több ponton rendezi a korábban sok vitát kiváltott fordított általános forgalmi adóztatásra vonatkozó kérdéseket. Szűkül azoknak a tevékenységeknek a köre, amelyeknél a vevő számítaná fel, és fizetné meg az áfát. A módosítás legérdekesebb eleme a helyi adókról szóló törvényhez kötődik. A parlament költségvetési bizottsága ugyanis jóváhagyta azt a módosító indítványt, amely 2009-től is lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok négyzetméteralapon is kivethessék az építményadót.

Az Országgyűlés napirendrendjén szerepel az állami intézményeknek és szervezeteknek az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésével kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben való részvételének körülményeit vizsgáló jelentés. Elfogadásáról és a vizsgálat során megállapított, szükséges intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslat születik. (A vám- és pénzügyőrség milliárdos nagyságrendű csalás, csempészés és sikkasztás alapos gyanúja miatt indított nyomozást az alapítvány elnöke Földesi-Szabó László más személyek ellen. Az eddigi adatok szerint 2005 és 2007 között több mint 170 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre. Az Egymásért Alapítvánnyal kapcsolatban azért merült fel úgynevezett nemzetbiztonsági szál, mert a kuratóriumában több nemzetbiztonsági tiszt és szakértő is tagságot vállalt. Így Gyarmati György, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetője, Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója, Simon Ibolya, az NBH volt munkatársa. Az alapítvány létrehozása pedig - a közelmúltban elhunyt - Nagy Lajosnak, az NBH legelső főigazgatójának az ötlete volt.)

Beszámolók hangzanak el a magyar tudomány 2003-2004, 2005-2006 évi helyzetéről, folytatják a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról, valamint az új tulajdonosi programról szóló országgyűlési határozati javaslat” általános vitáját is.

Természetesen nem maradnak el a legszínesebb műfajok, a napirend előtti felszólalások, az interpellációk és a kérdések sem. Íme a Tisztelt Ház hétfői-keddi menetrendje

HÉTFŐ

Személyi javaslatok. A Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma Elnöksége, valamint a Hungária Televízió Közalapítvány Ellenőrző Testülete tisztségviselőinek és tagjainak választásáról. Bizottsági tisztségviselők és tagok választása. (A kuratórium tagjait az Országgyűlés a képviselők több, mint felének szavazatával választja. A kuratórium elnökét, elnökhelyettesét az Országgyűlés a kuratórium elnökségének tagjai közül választja.)

A területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők 2007. március 4-én megtartott választásáról szóló - az Országos Választási Bizottság által benyújtott - beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat. (Az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság önálló indítványa. Határozathozatal. A napirendi pont előadója: Balogh József, az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság alelnöke.)

A Fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról és a fogyasztóvédelmet érintő intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslat. (Fogyasztóvédelmi eseti bizottság önálló indítványa. Zárószavazás. A napirendi pont előadója: Alexa György, a Fogyasztóvédelmi eseti bizottság elnöke.)

Az állami intézményeknek és szervezeteknek az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésével kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben való részvételének körülményeit és az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésének nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló bizottság tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról és a vizsgálat során megállapított, szükséges intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslat. (A Nemzetbiztonsági bizottság önálló indítványa. Határozathozatal. A napirendi pont előadója: Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.)

Egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat. (Szavazás a módosító javaslatokról és a zárószavazás. A napirendi pont előadója: dr. Veres János, pénzügyminiszter.)

A földgázellátásról szóló törvényjavaslat. (Az általános vita folytatása és lezárása. A napirendi pont előadója: dr. Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.)

KEDD

Beszámoló a magyar tudomány 2003-2004, 2005-2006 évi helyzetéről, elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat. (Az Oktatási és tudományos bizottság önálló indítványa. Együttes általános vita a lezárásig. A napirendi pontok előadója: dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, dr. Szabó Zoltán, az Oktatási és tudományos bizottság elnöke.)

Az Új Tulajdonosi Programról szóló országgyűlési határozati javaslat. (Göndör István (MSZP), Gusztos Péter (SZDSZ) képviselők önálló indítványa. Általános vita a lezárásig. A napirendi pont előadója: Göndör István.)

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslat. (Az általános vita folytatása és lezárása. A napirendi pont előadója: dr. Fodor Gábor, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.)

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr100374313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása