KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Éjféltől nincsenek sorompók - Vége az elválasztottság és a megosztottság korszakának

2007.12.21. 14:59 politikus

Magyarország schengeni csatlakozása fontos állomás az európai egységesülés és a történelmi magyar nemzet belső kohéziójának megerősítése útján – mondta éjfél előtt néhány perccel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a schengeni határnyitó ünnepségen a hegyeshalmi autópálya határátkelőnél csütörtökről péntekre virradó éjjel. Éjfélkor Göncz Kinga külügyminiszter, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter leemelte az utolsó határőrsorompót a tartóoszlopról. A beszédek közben pár fiatal megjelent egy négy-öt méteres transzparenssel, amire az volt angolul ráírva, hogy Magyarország a terror országa.

Pénteken nulla óra után néhány perccel az útlevélkezelők kiléptek a fülkéből, amit kulcsra zárták. A jelentéstételt követően átadták a kulcsokat Béndek Józsefnek, a határőrség országos parancsnokának, majd levonták a határőrség zászlaját. A kormány emlékkövet állított a határtérségbe annak tiszteletére, hogy a schengeni övezet kibővítésével a történelmi országhatárok már nem elválasztják, hanem összekötik Európa népeit.

Magyarországnak ma különösen nagy szüksége van jó hírekre. Örülök, hogy egy ilyen jó hírt oszthatok meg Önökkel. Ma éjféltől nincsenek többé sorompók, határőrök, Magyarország és Európa nagy része között - fogalmazott Sólyom László. Olyan szabadság áll helyre, amelyben száz éve nem volt részünk, és amelyre nagyon sokat vártunk. Éjféltől kezdve minden magyar állampolgár úgy mozoghat Európa Schengen által határolt részein, mintha csak otthon lenne. És otthon is van. Erről beszéltünk úgy hosszú ideig, hogy a határok majd légiessé válnak. Ez most megvalósul.

Azok a régiók, amelyek régtől fogva összetartoztak gazdaságilag, természetileg, ismét összenőhetnek. Nagyon nagy öröm ez a határ két felén élő magyar közösségeknek, de épp olyan óriási lehetőség azoknak a régióknak is, függetlenül a nemzetiségi lakosságtól. Közösen lehet tervezni a jövőt, közösen lehet fejleszteni, és ehhez az Európai Unió jelentős segítséget tud adni. Tudjuk, hogy ezeket az előnyöket nem tudja élvezni a teljes kárpát-medencei magyarság. Szeretném biztosítani a kárpátaljai és a délvidéki magyarságot, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy a lehető legkönnyebben lépjék át a magyar határt. Azonban most örüljünk annak, hogy a schengeni határokon belül kerültünk, örüljünk annak, hogy a mindennapi életben mindenki úgy érezheti, hogy valóban Európa szívében vagyunk.

„Lezárunk egy korszakot, mely 87 éve kezdődött, amikor a magyar embert a magyar embertől fizikai határok választották el, (...) holnap reggel Magyarországot erősebb országnak, a magyar nemzetet erősebb nemzetnek érezhetjük, mint csütörtök este” - jelentette ki Orbán Viktor csütörtök este Esztergomban, a schengeni határnyitás alkalmából rendezett ünnepségen. Az elválasztottság és a megosztottság, a határokkal szétszabdaltság korszaka után megnyitjuk az összenövés korszakát - tette hozzá a Fidesz elnöke.

A politikus rámutatott, míg 1989-ben a nyugati határ fejezte ki a történelmi pillanat lényegét, ma nem Hegyeshalomban, hanem itt történik a lényeg, megszűnik mintegy 700 kilométer, magyart magyartól elválasztó határ. A politikus kiemelte, a politikai osztály évek óta tudja, hogy eljön az a pillanat, amikor Esztergomban örülni fogunk, azonban a Délvidéken és Kárpátalján péntektől a magyar közösség tagjai között a tegnapinál magasabb határok emelkednek. Számukra a kettős állampolgárság lenne a megoldás, ehhez azonban hiányzott a vezető politikai elit elszántsága. „A magyarság akkor lesz képes betölteni a küldetését, és megteremteni az igazi magyar minőségű életet a Kárpát-medencében, ha visszaszerezzük az anyaországi és a határon túli magyarok önbecsülését” - jelentette ki Orbán Viktor.

Határ menti népünnepély köszöntötte a történelmi Abaúj egyesülését a schengeni határnyitáskor pénteken nulla órakor Tornyosnémetiben a közúti határátkelőn, amely ezen a napon viselte utoljára ezt az elnevezést. Ipolytarnóc és a szomszédos, szlovákiai Kalonda között is éjfélkor szerelték le a sormpót. Elénekelték a magyar és a szlovák himnuszt. Somoskőújfalun éjfélkor a falu lakóit várták a település határában álló határőr-épületbe, turisták, pedig gyertyával a kezükben másztak fel a somoskői várhoz, ahol éjfélkor szlovákiai társaikkal találkoznak.

A szlovén határon, Rédicsnél is este óta zajlott az ünnepség forralt bort, a forró teát mértek, mindkét oldalon várták a szimbolikus határnyitást. Egy kis protokolláris ünnepséget is tartottak, ahol elhangzott: a most történtek tulajdonképpen egy újraegyesülést jelenteknek a határok módosulása nélkül, és ezzel apáink, nagyapáink vágya volt valóra.

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eu határon túli magyarok

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr64374333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása