KDNP

Ez az oldal nem a KDNP hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni a KDNP honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Hová vezet a kapkodás?

2007.09.19. 10:35 politikus

A kilencvenes évek óta tudjuk, hogy a szívinfarktus megelőzésére szolgáló egyik legfontosabb szer az Aspirin. Ez a gyógyszer-készítmény annyira gyakori, hogy Afrika bizonyos országaiban, ha gyógyszerről beszélnek, akkor Aspirint mondanak. Októbertől az ára 87 forint helyett 512 forint lesz. Kiemelt támogatásban csak a szekunder prevencióként részesül. Ez azt jelenti, hogy előbb szívinfarktust kell kapnunk, utána lehet csak olcsóbban megvásárolni. Szólítja Dr. Puskás Tivadar, a T. Házban az egészségügyi tárca miniszter asszonyát, Horváth Ágnest: „Ez önöknél a minőségi jogalkotás?” A kereszténydemokrata politikus sorjázza a bajokat:

- Bosszankodva forgatják a háziorvosok az Egészségügyi Közlöny legújabb számát. Nehezen használható, nincs a gyógyszerkészítmény nevesítve, nem könnyű megtalálni a felírandó szer nevét, árát. Előző száma is hasonló formában jelent meg, de bíztunk abban, hogy csupán a sietség az ok, a nehezen használható megjelentetési mód megszűnik. Vártuk az Egészségügyi Közlöny különszámát, amely egységes szerkezetben közli a kiemelt támogatással rendelhető gyógyszereket. Nem jött meg. Időveszteség, kuszaság, esetleg a beteg számára drágább gyógyszer - ezek a pontatlan információátadás következményei.

- Más: a kilencvenes évek óta tudjuk, hogy a szívinfarktus megelőzésére szolgáló egyik legfontosabb szer az Aspirin. Kiemelt támogatásban azonban csak a szekunder prevencióként részesül ez a szer is. Ez azt jelenti, hogy előbb szívinfarktust kell kapnunk, utána lehet csak olcsóbban megvásárolni az Aspirint. Októbertől azonban az ár hatszorosa lesz az eddigieknek. Szomorú vagyok, és bosszús.

Kérdezi Dr. Puskás Tivadar a miniszter asszonyt:

- Várható-e a közeljövőben, hogy a tevékenységünk szabályait tartalmazó Egészségügyi Közlöny), a gyakorló ember számára is használható formában jelenik meg? Magasabb támogatásban részesülhetnek-e a jövőben a szívinfarktus kialakulását meggátoló szerek?

Dr. Horváth Ágnes:

- Az Egészségügyi Közlönyben valóban megjelentek a kiemelt támogatással rendelhető gyógyszereknél a megváltozott indikációs pontok. Pontosításokra, finomításokra került sor. Olyan finomításokra, amelyeket egyébként a szakmai kollégiumokkal egyeztettünk végig, a szakmai kollégiumok javasolták bizonyos helyeken a módosításokat az egyes indikációs pontokban… Az Aspirinnel kapcsolatban: többfajta támogatással érhető el számos különböző kiszerelésben, tehát így azt gondolom, hogy nem érdemes arról beszélnünk, hogy egy-egy készítménynek hogyan változik a támogatása, illetve az ára. Tekintve, hogy tényleg nagyon sok kiszerelésben érhető el ez a több gyártótól származó acetil-szalicilsav hatóanyag-tartalmú készítmény, érdemes közülük a gyógyszerválasztó szoftver segítségével kiválasztani mindig azt, amely a beteg számára is a legolcsóbb. A biztosító honlapjáról tölthető le, alkalmazni kellene. Ez kell ahhoz, hogy a betegterhek nemhogy ne növekedjenek, hanem inkább csökkenjenek.

Dr. Puskás Tivadar:

- Én egy készítményről beszéltem, ami 87 forint helyett 512 forint lett. (Közbeszólás az ellenzéki pártok soraiból: Katasztrófa! Szégyen!) Én abban reménykedem, hogy ezt az intézkedést átalakítják, visszavonják… Visszatérve az első kérdésre: tisztelt miniszter asszony, a gyakorló orvos számára az éppen hatályos kézikönyv, az Egészségügyi Közlöny adott száma rendkívül fontos azért, hogy ebből a legolcsóbb, legmegfelelőbb gyógyszereket fel tudja írni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Most pillanatnyilag a mai közlönyben egy csillag áll a hatóanyag mellett. Kérem, ezen változtatni szíveskedjenek. (Közbeszólás: Csillaggal akarnak gyógyítani! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Az utolsó szó joga a miniszter asszonyt illeti:

- Az egységes szerkezetű jogszabályok, illetve a jogszabályok megjelenése ügyében ajánlanám a kollégámat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárát, aki a jogalkotásról és a közlönybeli megjelentetésről szerintem nálam tízszer többet tud mondani, merem remélni… A gyógyszerrel kapcsolatban: nagyon szívesen utánanézek, megnézem, ne haragudjon, nem tudom mind a hatezer készítmény nevét kívülről. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból.) Sajnos, nem tudom kívülről, hogy mekkora a támogatásuk, mekkora az áruk, melyik kulcsos, melyik van kiemelt indikációban. Igyekszem megtanulni, képviselő úr, ígérem, majd vizsgázok belőle három év múlva önnél (Közbeszólás: Egy embert gyógyítsál meg legalább!), s remélem, hogy versenyképes lesz mindkettőnknek a tudása. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Forrás: kdnp.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kdnp.blog.hu/api/trackback/id/tr21170122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása